mojesrce03
[Naslovnica]  [Kontakt]  
RSS za Moje srceMojesrce - ukratko
Zanimljivo...
 Bojenmi čaj
 Astro Practice
Main menu
mojesrce.com novosti


prijavi  odjavi Mojesrce


RSS za Moje srce

Bolesti srca i lijekovi

U pojedinim slučajevima potrebni su lijekovi da bi se spriječila ili kontrolirala bolest srčanih krvnih žila, te smanji mogućnost prvog ili ponovljenog srčanog udara. Ako su potrebni lijekovi, isto tako je potrebno uvesti izmjene u navikama i načinu života.

Ako prepisani lijekovi, uzimajte ih prema uputama liječnika.

Lijekovi koji se uzimaju za kontrolu bolesti srčanih krvnih žila

Aspirin

pomaže smanjenju opasnosti od ponovljenog srčanog udara ljudima koji su već prebolili jednog ili više njih. Također pomaže i da se arterije očuvaju otvorenima kod osoba kojima je ugrađen srčani bajpas (premosnica) ili izvršen zahvat angioplastike.

Zbog rizika koje povlači za sobom uzimanje aspirina, preporuča se pažljiva procjena svakog pacijenta posebno od strane liječnika, kako bi se odvagnuli korist i rizici.

Vidi više na:

Digitalis

potiče srce na snažnije kontrakcije i upotrebljava se kad je pumpanje srca oslabljeno. Također usporava ubrzano kucanje srca.

ACE (angiotensin converting enzyme) inhibitor

zaustavlja proizvodnju kemikalija u organizmu koje potiču krvne žile na sužavanje. Upotrebljava se kao pomoć u kontroli visokog krvnog tlaka i za oštečene mišiće srca.

Može ga se prepisati nakon srčanog udara kao pomoć srcu da lakše pumpa krv. Također se upotrebljava kod osoba kod kojih otkazuje srce, tj. pri stanje u kojemu srce nije u stanju pumpati dovoljno krvi da zadovolji potrebe tijela.

Beta blokatori

usporavaju srce i utječu na njega da kuca sa manje snage. Tlak opada i srce radi sa manje snage. Upotrebljava se kod visokog krvnog tlaka, bolova u grudima i pri sprečavanju ponovljenog srčanog udara.

Nitrati (uključivo nitroglicerin)

opuštaju krvne sudove i zaustavljaju bolove u grudima.

Kalcij kanal blokatori

opuštaju krvne sudove i upotrebljavaju se kod visokog krvnog tlaka i bolova u grudima.

Diuretici

smanjuju količinu tekućine u tijelu. Upotrebljavaju se kod visokog krvnog tlaka.

Sredstva za smanjenje kolesterola

smanjuju LDL kolesterol u krvi.

Thrombolitička sredstva

također se nazivaju i sredstva za razbijanje ugrušaka. Daju se za vrijeme trajanja srčanog udara, kako bi razbila krvni ugrušak u srčanoj arteriji i ponovo uspostavila protok krvi.

Lijekovi mogu uzrokovati neželjen dodatne posljedice. Ako ih primjetite odmah javite liječniku. Često je dovoljna promjena u količini ili vrsti lijeka da se spriječe neželjene dodatne posljedice.