mojesrce03
[Naslovnica]  [Kontakt]  
RSS za Moje srceMojesrce - ukratko
Zanimljivo...
 Bojenmi čaj
 Astro Practice
Main menu
mojesrce.com novosti


prijavi  odjavi Mojesrce


RSS za Moje srce

Alkohol štiti srce

Izvještaj objavljen 22.02.2001 u New England Journal of Medicine pokazuje nedvojbeno da je dobrotvoran utjecaj alkohola na srčane bolesti ne samo stvaran, več i da nadilazi moguće pozitivne utjecaje načina života, socijalnih uvjeta ili flavenoida koji se mogu naći u nekim pićima uz alkohol.

Umjerena količina alkohola - jedno piće dnevno - pomaže da se održi značajno viša razina HDL kolesterola, te su slučajevi srčanog udara znatno rijeđi nego kod ispitanika koji nisu pili nikakav alkohol. To naravno nije ništa novo već potvrđuje samo rezultate mnogih drugih studija.

Ipak ovo ispitivanje je rađeno tako da je praćena supstanca (ADH) koja potiče razgradnju molekula alkohola. Ustanovljeno je da ispitanici sa genetskom varijacijom te supstance, koja puno sporije razgrađuje alkohol, te se on duže zadržava u tijelu, imaju značajno višu razinu HDL kolesterola i značajno manje srčanih udara.

Drugim riječima što se duže alkohol zadržava u organizmu, povećava se zaštita od srčanih bolesti. Kako ta supstanca (ADH) djeluje samo na alkohol isključuje se utjecaj drugih faktora.