mojesrce03
[Naslovnica]  [Kontakt]  
RSS za Moje srceMojesrce - ukratko
Zanimljivo...
 Bojenmi čaj
 Astro Practice
Main menu
mojesrce.com novosti


prijavi  odjavi Mojesrce


RSS za Moje srce

Antibiotici pomažu kod srčanog udara

Uzimanje antibiotika, čak i kratko vrijeme nakon srčanog udara ili bolova u grudima može imati trajnu korist.

Novije spoznaje daju više dokaza teorijama da infekcije i upale imaju važnu ulogu u razvoju srčanih bolesti. Antibiotici mogu biti nezamjenjivi u sprečavanju tog rizika.

U najvećem istraživanju do danas te vrste, otkrilo se da se srčani bolesnici koji su uzimali antibiotike, puno rijeđe vraćaju u bolnicu zbog drugog srčanog udara ili bolova u grudima u usporedbi sa onima koji nisu uzimali ništa za borbu protiv infekcije.

Studija je obuhvatila 325 muškaraca i žena koji su primljeni u bolnicu zbog srčanog udara ili bolova u grudima. Unutar 48 sati pacijentima su dani ili antibiotici (amoxicillin ili Zithromax) ili placebo, u trajanju od jednog tjedna.

Godinu dana kasnije, oni koji su uzimali penicilin su u 36% slučajeva manje primani u bolnicu od pacijenata koji su primali placebo.

Nedavne studije su pokazale da substance koje ukazuju na upale kao što su C-reaktivni protein, fibrinogeni i bijela krvna zrnca su ujedno i pokazatelji opasnosti od srčanog udara. Dodatno je pokazano i da su dvije uobičajene bakterije, Helicobacter pylori (H. pylori) i Chlamydia pneumoniae, povezane sa srčanim bolestima.

Zanimljivo je i da su pacijenti imali koristi od tretmana antibioticima bez obzira da li je osoba zaražena bilo kojom od tih bakterija, što pokazuje da antibiotici ne djeluju protiv njih. Oni možda djeluju protiv drugih organizama ili imaju vlastita protu-upalna svojstva.

Dodatne studije su potrebne kako bi se ustanovilo što je odgovorna za trajne pozitivne učinke kratkotrajnog tretmana antibioticima.

Autor studije je Michael A. Mendall, MD, iz Mayday Hospital u Croydonu, Engleska (Journal of the American Heart Association).