mojesrce03
[Naslovnica]  [Kontakt]  
RSS za Moje srceMojesrce - ukratko
Zanimljivo...
 Bojenmi čaj
 Astro Practice
Main menu
mojesrce.com novosti


prijavi  odjavi Mojesrce


RSS za Moje srce

Diuretici su najbolji za visoki krvni tlak

Kad se radi o lijekovima protiv visokog tlaka, najnovije nije nužno i najbolje. U svjetlu novih istraživanja diuretici bi trebali biti prvi izbor u borbi protiv visokog krvnog tlaka.

To je zaključak opsežnog kliničkog ispitivanja kojim se uspoređivalo učinke novijih lijekova za visoki tlak i diuretika. Diuretik koji je rabljen pri ispitivanju - chlorthalidone - znatno je bolje sprečavao srčani i moždani udar do kojih može doći kao posljedica visokog tlaka.

Glavni diuretik koji se danas upotrebljava je hydrochlorothiazide, ili HCTZ, ima manje nuspojava od chlorthalidone, koji je rabljen u studiji. HCTZ se često kombinira sa drugim diureticima u jednu tabletu.

Studija "Antihypertensive and Lipid-Lowering Treatment to Prevent Heart Attack Trial" objavljena je u izdanju "The Journal of the American Medical Association" od 18.12.2002. god.

Rezultati će vjerojatno izmjeniti gledišta liječnika o tretiranju visokog tlaka.

Postoji nekoliko različitih klasa novih lijekova za visoki tlak. Svi ti lijekovi do sada nikada nisu bili uspoređeni sa diureticima. Diuretici snižavaju krvni tlak povećavajući urinarno izlučivanje i smanjujući količinu vode i soli u tijelu.

Ovo istraživanje "odgovara na pitanje koje doktori postavljaju godinama, koji od postojećih lijekova je najbolji pri sprečavanju posljedica visokog tlaka" kaže dr. Jackson Wright Jr., MD, PhD, profesor medicine na Case Western Reserve University i jedan od koordinatora istraživanja.

Wright tvrdi da je studija uvjerljiva zato jer je to najveće ispitivanje koje je ikada proučavalo probleme koji nastaju od visokog tlaka i obuhvatilo je veliki broj žena, starijih osoba, te osoba raznih rasa. Lijekovi su bili prepisivani za povišeni tlak samo ako promjene u načinu života, uključujući dijetu i tjelovježbu nisu riješili probleme.

Studija je uključila više od 42000 učesnika od 55 god. i starije. Primali su ili diuretik chlorthalidone ili jedan od novih lijekova za povišeni tlak - Norvasc (kalcijum kanal blokator) ili Prinivil ili Zestril (generičkog naziva lisinopril - ACE inhibitor). Dio studije u kojoj se upotrebljavao Cadura (alpha adrenergik blockator) je bio obustavljen 2000. god. zbog povečanja srčanih oboljenja i udara među učesnicima studije.

U toku studije istraživači su uglavnom pratili kako svaki od lijekova sprečava pojavu srčanog udara ili smrt od srčanih bolesti.

Nakon pet godina, zaključeno je da su diuretici jednako dobri za sprečavanje srčanog udara kao i noviji lijekovi. Ipak lijekovi su imali različite posljedice. Diuretici su bili bolji u snižavanju sistoličkog tlaka (viši broj), ali Norvasc je bolji pri snižavanju dijastoličkog krvnog tlaka (niži broj).

Za srčani udar ljudi koji su uzimali Norvasc imali su 38% viši rizik i 35% više vjerojatnosti da će biti zbog toga morati u bolnicu. Oni koji su bili na ACE inhibitorima imali su 15% veći rizik udara i 19% veći rizik razvoja srčanih bolesti u usporedbi sa ljudima koji su uzimali diuretik.

"Iako je u svim grupama približno isti postotak smrtnosti, srčani udari znatno su utjecali na kvalitet života." kaže Barry R. Davis, MD, PhD, profesor biometrije na University of Texas School of Public Health i vodeći istraživač studije.

"Poruka je liječnicima da počnu tretirati povišeni krvni tlak diureticima" govori Paul Whelton, MD, MSc, podpresident za zdravstvene nauke na Tulane University i regionalni koordinator studije. "Velika većina pacijenata dobro podnosi diuretike, a za one koji imaju problema mogu prepisati ACE inhibitori ili beta blokatori (također novi lijekovi koji nisu obuhvaćeni studijom)."

Ispitivanje također pokazuje da većina pacijenata treba više od jednog lijeka da bi kontrolirali krvni pritisak. Pri toma je diuretik ključna komponenta bilo koje kombinacije.

"Ako trenutno uzimate kalcijum kanal blokator ili ACE inhibitor ili sličan neki lijek, svakako nastavite uzimati ga, ali porazgovarajte sa svojim liječnikom o dodatnom diuretiku ili potpunom prelasku na diuretik." savjetuje dr. Whelton.