mojesrce03
[Naslovnica]  [Kontakt]  
RSS za Moje srceMojesrce - ukratko
Zanimljivo...
 Bojenmi čaj
 Astro Practice
Main menu
mojesrce.com novosti


prijavi  odjavi Mojesrce


RSS za Moje srce

Smanjenje pušenja nije dovoljno da si spasite život

Par cigareta dnevno značajno povećava rizik oboljenja krvnih žila. Žene su posebno u opasnosti, čak i ako ne uvlače dim u pluća.

Već tri cigarete kod žena i šest cigareta ili jedna cigara kod muškaraca, dnevno, dovoljno je da udvostruči rizik od srčanog udara. Čak i kad se u studiji uzelo u obzir druge činioce rizika poput ukupnog kolesterola, obiteljske povijesti bolesti, stila života, tjelesne težine i dijabetesa, rizik od srčanog udara se povećavao sa popušenom količinom cigareta.

Ustanovljeno je da je opasnost po zdravlje žena pušenje gotovo za 50% veća opasnost nego po zdravlje muškaraca. Pretpostavlja se da je to zato jer pušenje utiče na ravnotežu estrogena, za kojega se smatra da štiti protiv srčanih oboljenja. Dodatno žene su i inače sklonije oboljenjima dišnih puteva poput raka pluća nego muškarci.

Dodatno je ustanovljeno da pušači koji nisu udisali dim izlažu zdravlje većem riziku od nepušaća. Žene koje ne udišu dim i puše 10 ili više cigareta dnevno dvostruko češće podliježu srčanom udaru od nepušačica.