mojesrce03
[Naslovnica]  [Kontakt]  
RSS za Moje srceMojesrce - ukratko
Zanimljivo...
 Bojenmi čaj
 Astro Practice
Main menu
mojesrce.com novosti


prijavi  odjavi Mojesrce


RSS za Moje srce

Više "super aspirina" bolje štiti srce

Plavix smanjuje rizik srčanog udara nakon angioplastije.

Pacijentima se postupkom angioplastije otvaraju začepljene arterije malim balonima ili malim savitljivim cijevčicama zvanim stentovi. Postupak ubrzano postaje jedan od najuobičajenijih zahvata na srcu širom svijeta, ali pacijenti i dalje podliježu riziku srčanih napada, često jer se začepljenja formiraju upravo u otčepljenim arterijama.

Godinama doktori prepisuju dnevnu dozu aspirina kako bi smanjili rizik novih začepljenja.

"Super aspirin" Plavix snažniji je lijek protiv zgrušavanja od aspirina tvrdi dr. Steven Steinhubl, MD, sa University of North Carolina, Chapel Hill. Iako danas doktori propisuju Plavix 28 dana nakon angioplastije, dr. Steinhubl kaže da prava zaštita dolazi tek produžavanjem terapije na barem godinu dana.

Prema najnovijim istraživanjima uzimanjem dnevnih doza godinu dana smanjuje se rizik smrti, srčanih udara ili kapi za 27% u usporedbi sa pacijentima koji su uzimali obični aspirin ili placebo godinu dana.

Studija dr. Steinhubla je objavljena na American Heart Association's Scientific Sessions 2002 i u časopisu Journal of the American Medical Association.

Valentin Fuster, MD, PhD, upravitelj kardiovaskularnog instituta Mount Sinai Hospital, New York, kaže da su rezultati navedeni u studiji tako uvjerljivi da izgleda da će tretman Plavixom u trajanju od godine dana postati standard za pacijente podvrgnute angioplastiji. Dr. Fuster nije učestvovao u navedenoj studiji.

Dr. Steinhubl kaže da se opasni ugrušci formiraju obično nekoliko dana ili tjedana od angioplastije, te je zato Plavix bio ranije smatran sredstvom sprečavanja rizika odmah nakon zahvata. Idealno tretman Plavixom se može produžiti i duže od godine, kao što je i aspirin danas doživotna terapija. Rizik od ugrušaka isto tako izgleda doživotan.

Plavix djeluje sprečavajući stvaranje ljepljive substance zvane platelet u krvi, koja formira ugruške. Postoji i dodatna korist. Dr. Steinhubl kaže da kad je kombiniran sa aspirinom u dnevnoj terapiji ima snažano protuupalno djelovanje, koje dodatno štiti srce.

Studija je uključivala 2000 pacijenata angioplastije, koji u bili tretirani u 99 bolnica širom US i Kanade. Svi pacijenti su primili Plavix tri do 24 sata prije postupka, i svaki dan 28 dana nakon postupka. Nakon četiri tjedna polovici pacijenata je nastavljeno davanje 300mg Plavixa, dok je druga polovica primala dnevno placebo tablete u trajanju godine dana. Obje grupe su dobijale aspirin u toku trajanja studije.