mojesrce03
[Naslovnica]  [Kontakt]  
RSS za Moje srceMojesrce - ukratko
Zanimljivo...
 Bojenmi čaj
 Astro Practice
Main menu
mojesrce.com novosti


prijavi  odjavi Mojesrce


RSS za Moje srce

Tijelo popravlja štetu na srcu

Dokazi ispravljaju ustaljeno vjerovanja da srce ne može samo sebe popravljati. "Otkriće načina kako pomoći srcu da se oporavi nakon visokog tlaka ili srčane bolesti sada izgleda kao nešto nadohvat ruke" kažu urednici doktori Robert Schwartz i Gregory Curfman. Spoznaja o tome da je tijelo u stanju oporaviti srce kao bilo koji drugi organ, došla je nakon što su Dr. Federico Quaini i njegovi suradnici ispitali tkivo osam muškaraca koji su dobili transplantirana srca od ženskih davaoca.

Istraživači "New York Medical College" proučavajući osam spolno unakrsnih slučajeva presađivanja srca upotrijebili su muške kromosome kao markere kako bi otkrili da li je tijelo sposobno preoblikovati srce nakon povrede. Detalji su objavljeni u "New England Journal of Medicine".

Obzirom da ženskim stanicama nedostaje Y kromosom koji nosi genetički kod muških karakteristika, istraživači su to upotrijebili da ustanove koje stanicepripadaju ženskim davaocima, a koje muškim primaocima srca. Po čitavom ženskom srcu nađene su stanice koje su sadržavale Y kromosom. U nekim primjecima srca više od 45% stanica nosile su Y kromosom.

Naučnici nisu sigurni da li su te stanice prešle sa ostataka starog muškog srca na novo ili su to zapravo visoko svestrane stanice muške koštane moždine koje su došle u srce u pokušaju da poprave štetu nastalu kirurškim zahvatom.

Mnoge muške stanice nađene u transplantiranom srcu imale su karakteristike svestranih stanica. Brzina i stupanj u kojemu su stanice primaoca radile na popravku i preoblikovanju novog srca su "iznenađujući, otkrivajući do sada nepoznate vidove srčane biologije" kaže Dr. Roberto Bolli sa "Kentucky's University of Louisville" u uvodniku članka.

Pacijent je umro samo četiri dana nakon presađivanja, a ipak je istraživački tim našao puno dokaza u njegovom srcu da su Y-stanice započele svoj posao. Mnoge od tih srčanih stanica i sitni krvni sudovi koje su oformile "bile su potpuno zrele i nije ih bilo moguće razlikovati od stanica davaoca" kaže Bolli. Ipak Bolli upozorava da nije jasno da li je priliv stanica pacijenta u novo srce dovoljno važan da odigra ulogu u preživljavanju novog srca.