mojesrce03
[Naslovnica]  [Kontakt]  
RSS za Moje srceMojesrce - ukratko
Zanimljivo...
 Bojenmi čaj
 Astro Practice
Main menu
mojesrce.com novosti


prijavi  odjavi Mojesrce


RSS za Moje srce

Dobro spavajte noću

Noćni san je vrlo važan dio zdravog načina življenja. Ako provodite veći dio noći brojeći ovce ili gužvajući jastuk i boreći se sa svojim problemima u velikom ste društvu. Svaki četvrti čovjek ima problema sa spavanjem. Podsjetite se na nekoliko pravila koja će vam osigurati noćni odmor.

  • Budite ujednačeni. Ako spavate kraće preko tjedna i nastojite to nadoknaditi preko vikenda, nikada nećete biti dobro odmoreni. Odvojite svaki dan sedam do osam sati za spavanje.
  • Redovito vježbajte. Vježbanjem ne samo da smanjujete stres koji vas drži budnima, već umanjujete simptome PMS-a te produžavate fazu najdubljeg sna. Pazite da ne vježbate barem četiri sata prije odlaska u krevet, jer ono povisuje tjelesnu temparaturu i razinu adrenalina.
  • Odrecite se kofeina i pušenja. Kofein i pušenje su kratkotrajni stimulansi koji utječu na normalan tok spavanja.
  • Odustanite od "čašice pred spavanje". Alkohol prekida prirodni način na koji vaše tijelo prelazi iz jednog stupnja sna u drugi. Zato vam se može dogoditi ako pijete pred spavanje da se naglo probudite usred noći te više ne možete zaspati.
  • Ugasite televizor. Iako televizija može djelovati umirujuće, ona vam otupljuje um, odgađajući stresne misli za kasnije kad ste već u krevetu.
  • Odvojite "vrijeme za brigu" ranije u danu. Ne čekajte da ugasite svijetlo navečer da počnete sastavljati listu poslova koji vas sutra čekaju.
  • Zatražite savjet liječnika. Ako ste isprobali sve navedene savjete i još uvijek imate problema sa spavanjem zatražite svakako savjet svoga liječnika. Potražite više savjeta na adresi www.aasmnet.org