mojesrce03
[Naslovnica]  [Kontakt]  
RSS za Moje srceMojesrce - ukratko
Zanimljivo...
 Bojenmi čaj
 Astro Practice
Main menu
mojesrce.com novosti


prijavi  odjavi Mojesrce


RSS za Moje srce

Statini mogu smanjiti naslage na stijenkama krvnih žila

Statini - lijekovi koji se upotrebljavaju za smanjenje LDL "lošeg" kolesterola mogu učiniti i više za vas. U dovoljno visokim dozama, mogu biti sposobni preokrenuti nakupljanje naslaga koje začepljuju arterije i koje dovodi do srčanih i moždanih udara.

Nova studija uspoređuje djelovanje sintetičkog statina (Lipitor-a) sa djelovanje prirodnih statina (Pravachol-a). Snažniji Lipitir bolje reducira naslage kao i razinu LDL-a.

Istraživači u "Walter Reed Army Medical Center" isprobali su dva lijeka na 161-om pacijentu. Nastojali su smanjiti LDL razinu znatno ispod razine koja se obično smatra optimalnom - 100 miligrama po decilitru krvi za ljude sa ustanovljenim oboljenjem srca ili povečanim faktorima rizika, kao što je dijabetes.

Nakon dvanaest mjeseci, našli su da pacijenti sa Lipitorom imaju smanjenu razinu LDL-a 48.5%, dok je grupa koja je uzimala Pravachol imala 27.5% smanjenje. Lipitor smanjuje razinu LDL-a na prosječnih 76 mg/dl u usporedbi sa 110 mg/dl Pravachola.

Nakon toga je provjeravano kako to utječe na stvaranje naslaga u arterijama. Ponovo je mjerena debljina stjenke karotidne arterije svakog učesnika - tanja stjenka znači i manje naslage u ostatku tijela. Stjenke karotidne arterije kod pacijenata sa Lipitorom su bile 54% a sa Pravacholom 39% tanje, nego li su bile na početku studije. Istraživači kažu da njihov rad podržavaju i ostala klinička istraživanja koja prate posljedice snižavanja LDL-a pomoću sintetičkih statina. Istraživanja su objavljena u Circulation: Journal of the American Heart Association (br. 2002/106.).