mojesrce03
[Naslovnica]  [Kontakt]  
RSS za Moje srceMojesrce - ukratko
Zanimljivo...
 Bojenmi čaj
 Astro Practice
Main menu
mojesrce.com novosti


prijavi  odjavi Mojesrce


RSS za Moje srce

Opseg struka i rizik od srčanih oboljenja

Da li ste nedavno mjerili opseg struka? Veličina struka pokazuje koliko ste izloženi riziku oboljenja od srčanih bolesti.

Nedavno provedenim istraživanjem se željelo utvrditi da li opseg struka bolje ukazuje na rizik oboljenja od srčanih bolesti nego omjer visine i težine tijela (BMI). Studija New York Obesity Research Center-a je objavljena u rujanskom izdanju American Journal of Clinical Nutrition časopisa.

Uspoređeni su faktori rizika, opseg struka i omjer tjelesne težine i visine kod 9000 sredovječnih muškaraca i žena.

Nalazi studije pokazuju da je opseg struka bolji pokazatelj rizika oboljenja od srčanih bolesti. Ustanovljene su i vrijednosti koje se mogu preporučiti. Granični opseg iznad kojega se ne bi smjeli udebljati je 88 cm za muškarce i 83 za žene. Muškarci koji imaju 98 cm i žene sa 93 cm opsega struka i više, morali bi smršaviti da bi smanjili rizik od oboljenja srca.

Opseg struka je bliže povezan sa poznatim faktorima rizika kao što su višak težine, povišeni kolesterol i krvni pritisak nego omjer težine i visine tijela. Prednost je mjerenja struka u tome što uzima u obzir i raspodjelu masnog tkiva po tijelu. Dokazano je naime da nakupine u struku predstavljaju povećani rizik oboljenja od srčanih bolesti za razliku od nakupina na bokovima.