mojesrce03
[Naslovnica]  [Kontakt]  
RSS za Moje srceMojesrce - ukratko
Zanimljivo...
 Bojenmi čaj
 Astro Practice
Main menu
mojesrce.com novosti


prijavi  odjavi Mojesrce


RSS za Moje srce

Testirajte se

Ako mislite da imate srčani udar, potražite odmah pomoć. Ne čekajte da budete sigurni. Nazovite službu hitne pomoći. Odgađanje može biti smrtonosno.

Kad stigne pomoć poduzeti će se niz testova da se vidi da li je zaista došlo do srčanog udara. Neki od testova će biti učinjeni u bolnici dok neke može napraviti i osoblje hitne službe.

Ključni testovi srčanog udara

Electrokardiogram (ECG or EKG)
To je grafički zapis električne aktivnosti srce dok se steže i opušta. Tako se mogu ustanoviti nepravilni otkucaji, neka područja oštečenja, neodgovarajući protok krvi te povećanja srca.
Krvna slika
Krvna slika se radi rutinski i provjerava zbog encima i ostalih supstanci koje ispuštaju stanice kad počnu odumirati. To su oznake štete na srcu.
Nuklearni skan
Ovaj test pokazuje područja srca u kojima nedostaje protok krvi i koja su oštečena. Također može otkriti probleme u pumpanju krvi. Mala količina radioaktivne tvari se ubrizgava u venu, obično u ruci. Kamera iznad srca bilježi protok tvari kroz srce (zdrava područja) ili nedostatak protoka (bolesna područja srca). Također je moguće procijeniti koliko dobro srčani mišić pumpa krv. Taj test je moguće napraviti za vrijeme odmora ili vležbanja poboljšavajući tako upotrebljivost rezultata.
Koronarna angiografija (ili arteriography)
Služi za provjeru zatvorenih i suženih područja unutar srčanih arterija. Cijevčica se dovede arterijom iz ruke ili noge do srca. Boja koja se vidi na rentgenskim zrakama se uvede kroz cijevčicu u krvnu žilu, te se snimi dok srce pumpa. Ta slika se zove angiogram ili arteriogram