mojesrce03
[Naslovnica]  [Kontakt]  
RSS za Moje srceMojesrce - ukratko
Zanimljivo...
 Bojenmi čaj
 Astro Practice
Main menu
mojesrce.com novosti


prijavi  odjavi Mojesrce


RSS za Moje srce

Vježbe

Kad se radi o vježbanju srca, govorimo o tri komponente koje se uzimaju u obzir: učestalosti, trajanju i intenzitetu.

Dodatno, sigurno i uspješno vježbanje srca treba uključiti zagrijavanje, hlađenje i istezanje mišića rabljenih tokom vježbe.

Učestalost vježbe

Prva komponenta vježbanja srca - učestalost - odnosi se na broj vježbanja tjedno. Da bi se poboljšalo stanje srca i smršavilo, odnosno zadržalo idealnu težinu potrebno je vježbati barem tri puta tjedno.

Ako dugo niste vježbali preporuča se 36-48 sati odmora između dva vježbanja kako bi se sprijećile ozljede i omogućio oporavak kosti i zglobova.

Zagrijavanje i istezanje

Uobičajena greška je istezanje prije nego li je mišić zagrijan. Važno je istezati mišić kad je topao i kad je krv njime procirkulirala. Nikada ne istežite hladne mišiće.

Zagrijavati se treba polako barem 5-10 minuta. Obično se zagrijavanje vrši obavljanjem iste vježbe ali sa 50-60% intenziteta rada srca.

Trajanje vježbe

Sljedeća važna komponenta vježbi je trajanje. Vježbanje, ne uključujući zagrijavanje i hlađenje treba trajati od 20 do 60 minuta.

Početnici, posebno oni koji nisu u kondiciji, trebaju započeti sa vježbama polaganije (50-70% intenziteta rada srca) 10-25 minuta. Postepeno se trajanje može povečavati.

Važno je postepeno povečavati trajanje prije nego li povečate intenzitet. Znači ako započinjete program šetnji produžite trajanje šetnje prije nego li ubrzate hod ili pređete na hodanje uzbrdo.

Hlađenje

Hlađenje je slično zagrijavanju. Treba trajati 5-10 minuta i sa slabijim intenzitetom (50-60% intenziteta rada srca). Po završetku vježbi i hlađenju, važno je istegnuti upotrebljene mišiće.

Zagrijavanje, istezanje i hlađenje su vrlo važni elementi svakog vježbanja. Ne samo da poboljšavaju rezultate vježbanja, već i drastično smanjuju mogućnosti ozljeda.